Tijdens het NK Biertappen op de Horecava in Amsterdam streden maar liefst twee West-Friezen om de titel van beste biertapper van Nederland. Sebastiaan Redeker van Grand Café de Zeedijk en Jasper Ettema van De Paus in Lutjebroek vertegenwoordigden de regio. Lees en kijk hier hoe het ze verging.

De mannen hadden de avond van tevoren een hotel geboekt om fris aan de start te verschijnen. Toch liep het net even anders. “Ik zat nog in m’n pyjama toen we hoorden dat we anderhalf uur eerder moesten beginnen”, zegt Sebastiaan. Tijdens de wedstrijd draait het om wie het perfecte biertje kan tappen. De deelnemers tappen, in twee rondes, twee fluitjes en twee vaasjes. Vervolgens lopen ze met hun biertjes over een langwerpig podium tussen het publiek door naar de jury.

Tekst gaat verder onder de video.

De twee West-Friezen kwalificeerden zich voor het NK door de lokale voorrondes te winnen. Ze leunen beide op hun jarenlange ervaring in de horeca. “Ik ben op mijn vijftiende begonnen met tappen in De Harmonie in Oosterblokker”, lacht Jasper. Ook bij Sebastiaan zit het biertappen diep. “Het zit bij ons in de familie. Mijn broer en mijn vader deden ook altijd mee aan de tapwedstrijden. Dan streden we onderling tegen elkaar.”

Vorig jaar behaalde Redeker een derde plek op het NK, de hoogste van zijn familie. Dit jaar hoopt hij de beste biertapper van Nederland te worden. “Ik wil gewoon graag één keer winnen.” Het geheim van het perfecte biertje zit hem volgens de West-Friezen in verschillende aspecten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: De deskundige jury kijkt naar de resultaten. Bron: Streekomroep West-Friesland

“Je probeert het perfecte biertje te tappen voor je gast”, zegt Jasper. “Je doet het om mensen blij te maken.” Na twee rondes mag Sebastiaan met de beste tien door naar de finale. Daarin tappen de deelnemers twee vaasjes, twee fluitjes en een speciaalbier. Ook schenken ze een flesje speciaalbier aan tafel uit.

Leuk dat veel jeugd aanwezig was

Uiteindelijk wordt Sebastiaan zevende en valt Jasper zelfs buiten de top-tien. Ivo Smeets uit Maastricht gaat er met de eerste prijs vandoor. “Ik merkte dat ik een beetje afgeleid was door het publiek en de camera’s”, vertelt Sebastiaan. Toch is hij tevreden over het resultaat. “Aan tafel bij de jury ging alles perfect.”

Doet hij volgend jaar nog een gooi naar het Nederlands Kampioenschap? “Ik weet het niet, misschien is het tijd plaats te maken voor de jongere generatie”, zegt Sebastiaan. Toch blijft hij het een belangrijk initiatief vinden, waarbij het draait om vakmanschap in de horeca. Hij vond het dan ook leuk dat er dit jaar veel jeugd aanwezig was. “Het is belangrijk dat de jeugd ziet hoe leuk het is om in de horeca te werken.”

Foto: Jasper Ettema in actie tijdens het NK Biertappen. Bron: Streekomroep West-Friesland