Huilende medewerkers, anderen vol ongeloof. En toch is het echt waar: groenteverwerker Hessing maakt begin vorig jaar bekend de productie in Zwaagdijk-Oost te stoppen en te verplaatsen naar Venlo. Het betekent grotendeels het einde van het bekende bedrijf op West-Friese bodem. 280 mensen verliezen hun baan. 

Het oude hoofdkantoor van Hessing in Zwaagdijk

Het afscheid van 2024

Op rand van 2025 zeggen we vaarwel tegen het oude jaar. We kijken nog één keer achterom middels de verhalenserie: ‘Het afscheid van 2024’. Met deze keer: het West-Friese groenteverwerkingsbedrijf Hessing stopt met de productielocatie in Zwaagdijk-Oost. 

Terug naar een koude dinsdagmiddag in januari. Medewerkers van Hessing verlaten gedesillusioneerd het pand aan de Nieuwmarkt, nadat ze net hebben gehoord dat de vestiging in Zwaagdijk-Oost enkele maanden later de deuren sluit. Met het verlies verdwijnen in één klap 280 banen en ook honderden uitzendkrachten moeten op zoek naar ander werk.

Het is een beslissing die wordt genomen vanuit financiële overwegingen. De vraag naar gesneden groenten neemt af, Hessing heeft last van inflatie en de start van het filiaal in Venlo verloopt allesbehalve vlekkeloos. “Om als organisatie toekomstbestendig te worden, zijn we helaas genoodzaakt om afscheid te nemen van onze productielocatie in Zwaagdijk”, zegt directeur Frank Hessing in een reactie. 

‘Zwaagdijk is de dupe’

Margje van der Woude van vakbond FNV denkt dat ze bij Hessing met de rug tegen de muur staan. “Als je ziet wat dat nieuwe pand in Venlo kost en hoeveel er per maand bij moet… Het heeft veel meer gekost dan ingecalculeerd en loopt nog niet helemaal. Zwaagdijk is daarvan de dupe, heb ik het idee.”

Hoe dan ook, het is een klap die hard aankomt. De medewerkers zwijgen veelal en stappen in busjes of eigen auto’s. Een eerste reactie? Liever niet. Verdrietig druipen ze af, voor hen is de toekomst ongewis. Wat ook steekt, is dat veel personeelsleden ervanuit gingen dat ‘Zwaagdijk’ gewoon zou blijven draaien. “Dat was ons verteld”, zegt een teleurgestelde medewerker bij de poort. “En nu gaat het ineens dicht.”

“Je ziet mensen staan huilen, dat is vreselijk”

Willem Leeflang – nadat het personeel heeft gehoord dat Hessing uit Zwaagdijk vertrekt

Willem Leeflang is lid van de ondernemingsraad (OR) en ziet trieste taferelen als de directie de plannen over de sluiting deelt. “Er zijn mensen die hier 20 of 30 jaar werken. Die komen nergens anders meer aan de bak. Je ziet mensen staan huilen, dat is vreselijk.” 

Bijna een jaar later staat het hoofdkantoor in Zwaagdijk aan de Nieuwmarkt er verlaten bij. De verlichte letters zijn van de gevel af en op een grote poster staat ‘Verkocht’. Het komen en gaan van de honderden personeelsleden – die er werkten in verschillende diensten – is definitief verleden tijd. De productielijn werd weliswaar verplaatst naar Venlo, in kantoren aan de overkant van de straat werken nog wel de kantoormedewerkers en worden er nog verspakketten ingepakt. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Hessing is nog niet helemaal weg uit Zwaagdijk

Gemengde gevoelens

Verschillende benaderde personeelsleden van Hessing die het bedrijf inmiddels hebben verlaten, willen liever niet terugblikken op het afscheid van de onderneming uit West-Friesland.

Ze blijven veelal achter met gemengde gevoelens en voelen nog de pijn van de gedwongen verhuizing. “Hessing was sowieso niet echt een ‘mensenbedrijf'”, zegt één van hen. “Op de laatste barbecue, die de personeelsvereniging organiseerde, kwamen 80 van de 400 genodigden. Dat zegt misschien wel voldoende.” 

Ook dat nog: Hessing bestolen van duizenden groentekratten

In het toch al roerige jaar 2024 kreeg Hessing begin november ook nog eens te maken met een forse diefstal. Begin november sloegen criminelen toe door duizenden groentekratten uit Zwaagdijk te ontvreemden. Daar werden verspakketten verpakt. De schade wordt geschat op ‘1,5 tot 2 ton’. 

Directeur Frank Hessing vertelde dat de criminelen professioneel te werk zijn gegaan. “Ze waren helaas goed voorbereid. Zo zijn de camera’s die wij hebben afgeplakt, en ook de dikke sloten op de deuren zijn opengebroken. Het is natuurlijk pure diefstal, en bovendien enorm frustrerend.” Volgens Martijn van Brederode – die 23 jaar bij Hessing werkte – gaat het om een enorm bedrag, omdat er bij de kratten sprake is van een statiegeldsysteem. “Ga maar uit van 1,5 tot 2 ton.” 

Hessing loofde een beloning uit van 5.000 euro, voor de gouden tip. Een kleine twee maanden heeft de politie nog niemand aan kunnen houden. Hessing is volgens een woordvoerder niet van plan om het tipgeld te verhogen.