Voetbalvereniging Hollandia is met de gemeente Hoorn in gesprek voor een tweede kunstgrasveld. Wat volgde was een onderzoek door een bureau, dat concludeert dat een vertrek uit het Julianapark de beste optie is. Hollandia is des duivels. Dat vertelde voorzitter Erik Oudshoorn afgelopen zaterdag in het actualiteitenprogramma ‘De Tafel van Knook’.
“In feite heeft de club nu de beschikking over twee velden: het hoofdveld met natuurgras en een kunstgrasveld”, begint Oudshoorn. “Als het slecht weer is kan eigenlijk slechts gebruik worden gemaakt van dat ene kunstgrasveld, daar het hoofdveld binnen een mum van tijd kaal gespeeld is als we daar op gaan trainen en dan kun je er weer geen wedstrijden op spelen.”
Op de vraag van presentator Robert-Jan Knook hoe de club er voor staat, liet Oudshoorn weten dat de club in een paar jaar van circa 245 spelende leden is gegroeid naar 445 leden en dat er nog steeds sprake is van groei in ledental.
“We zijn een prestatieclub”, gaat hij verder. “We kijken niet naar kwantiteit, maar naar kwaliteit. We leiden spelers op voor de top van het amateurvoetbal en het betaalde voetbal. De opleiding is onze ‘core business’. Daar steken we heel veel geld en energie in. Dit betekent dat je toch uit een beperkte vijver vist. En daar zit qua ledental ook een plafond aan, tot zo’n 600 leden. We zijn hard bezig om dat verder te ontwikkelen. Er komen volgend seizoen zeker drie teams bij.”
Geen overbodige luxe
Dat tweede kunstgrasveld is dan ook geen overbodige luxe, volgens de voorzitter. “De gemeente werkt ons in dat opzicht wel tegen, want wij moeten de capaciteit van onze accommodatie verbeteren. We hadden ooit vier velden, maar twee velden zijn door de gemeente ingekort en die hebben daardoor incourante afmetingen gekregen.”
Dat is in 2010 gebeurd. “Daar kunnen geen wedstrijden in de A-categorie op worden gespeeld”, licht Oudshoorn verder toe. “We hebben dan zeker als het slecht weer is in feite maar twee velden, een kunstgrasveld en het hoofdveld. Maar op het hoofdveld kun je niet trainen, want als je dat gaat doen, dan is het binnen een mum van tijd kaalgespeeld en kun je er weer geen wedstrijden op spelen.”
Contact met de gemeente
Hollandia heeft op 31 januari 2024 een gesprek gehad met de wethouder Sportzaken en een aantal ambtenaren. Daar is een verzoek neergelegd voor een tweede kunstgrasveld, hetgeen alle problemen zou oplossen. Het hoofdveld zou daarbij omgebouwd moeten worden naar een kunstgrasveld, waar vanuit de kantine de wedstrijden ook gevolgd kunnen worden. Ook de jeugdwedstrijden. Dat vergt een investering van circa € 500.000, waarbij gelijk werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd aan de drainage.
Oudshoorn: “Nadat we dat verzoek hadden neergelegd kregen we een bureautje op ons dak, dat ingeschakeld was door de gemeente en ons eigenlijk alleen maar weg wil hebben uit het Julianapark. Dat bureau heeft niet bij ons geïnformeerd. Niet over de situatie qua leden, niet hoe staat het met de vitaliteit, het toverwoord van de gemeente. En dat bureautje heeft een rapport opgesteld voor de gemeenteraad, waarin we eigenlijk uit het Julianapark worden gestuurd.”
Verkassen
Op de vraag van presentator Robert-Jan Knook waar Hollandia dan naar toe zou moeten liet Oudshoorn weten dat er twee opties zijn genoemd: De Blokkers en Zwaluwen’30. “We zouden daar dan een nieuw clubgebouw krijgen, maar De Blokkers kan ons op de piekmomenten helemaal niet hebben. We moeten dan gebruik maken van hun kleedkamers, maar dat kan echt niet. Daar hebben ze gewoon te weinig faciliteiten voor.”
“En wat Zwaluwen’30 betreft, dat is een zaterdagclub en het amateurvoetbal verplaatst zich steeds meer naar de zaterdag”, gaat hij verder. “De jeugd voetbalt al vooral op zaterdag. Dit gaat niet samen. Dat rapport staat bol van de foute aannames en ik vind het dan ook wel heel kwalijk dat de gemeenteraad daarin verkeerd is voorgelicht. Volgens mij is dat ook een politieke doodzonde. Terwijl een verhuizing van Hollandia de gemeente vele miljoenen gaat kosten.”
Vechten voor de eigen locatie
Robert-Jan Knook memoreerde ook nog de bij de Streekomroep te beluisteren podcast ‘Buiten de raadszaal’, waarin GroenLinks raadslid Marion van der Bijl al uitgebreid zinspeelde op een andere plek. Hij stelde dan ook de vraag hoe de toekomst van Hollandia eruit komt te zien.
“We hebben nu een plan van aanpak liggen, dat gaan we volgende week indienen bij de wethouder”, antwoordt Oudshoorn. “Daarin hebben we ook een aantal zaken opgenomen ter verbetering van onze vitaliteit. Hiervoor hebben we tweeënhalf jaar de tijd, maar de raad kan dat verkorten of zelfs eisen dat we direct verhuizen. Als we aan strenge voorwaarden voldoen mogen we misschien in het Julianapark blijven.”
“We werken aan een omniclub. Dat betekent onder andere dat we een biljartvereniging gaan oprichten, we gaan iets met wandelaars doen, we doen al heel veel met walking football en er komt buitenschoolse opvang in een Sport BSO”, legt hij verder uit. “Daarnaast zullen we waar mogelijk moeten bezuinigen en acties ontketenen om extra inkomsten te genereren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met het uitgeven van obligaties. We zullen wel iets aan ons eigen vermogen moeten doen. Dat eigen vermogen zit nu in de stenen. Het clubgebouw is van ons.”
“We zijn de toonaangevende club in West-Friesland op voetbalgebied en zullen ongetwijfeld nog 100 jaar of 200 jaar bestaan. Dan mag je toch op z’n minst verwachten dat de gemeente daar een bepaalde zorg voor zal hebben”, sluit Oudshoorn af.