In De Week van West-Friesland blikken we terug op de nieuwsfeiten van de afgelopen zeven dagen. Welke berichten vielen op en welke verhalen mag je echt niet missen? We zetten het meest opmerkelijke nieuws uit onze regio nog een keer op een rijtje.
Meer dan 40 voetbalvelden vol met zonnepanelen en twee enorme windmolens tot wel 250 meter hoog. En dat in een stiltegebied tussen Hem en Oosterleek. Het is hét schrikbeeld van zo ongeveer alle bewoners van beide dorpen.
Bijna elk huis in Oosterleek heeft een protestposter voor het raam hangen en de petitie van een actiegroep tegen de komst van het park is zo’n 1500 keer ondertekend. Bewoners zijn duidelijk niet te spreken over de plannen van energiebedrijf ABO Energy om een energiepark van 32 hectare aan zonnepanelen aan te leggen, inclusief twee grote windmolens en een energieopslag. En ook de lokale politiek staat op zijn achterste benen.
Is komst energiepark realistisch?
Maar hoe groot is de kans dat het er daadwerkelijk komt? Veel aan de plannen is nog onduidelijk. Ligt de beslissingsbevoegdheid bij de gemeente of bij de provincie Noord-Holland? Is er wel ruimte op het stroomnet en kunnen omwonenden meedelen in de opbrengt? “We zitten nog helemaal in de beginfase, er is nog niets definitief”, klinkt het vanuit ABO Energy.
Er zou komende maandag een bewonersavond zijn, georganiseerd door de gemeente. Maar die gaat niet door, omdat er op dit moment nog teveel onduidelijkheden zijn. “Op dit moment hebben we onvoldoende antwoorden op de vragen die bewoners hebben”, aldus de gemeente. Op 3 februari neemt de provincie een volgende stap in het vaststellen van de RES-zoekgebieden.
1 miljoen aan reclamegeld in Hoorn
Ondernemers in Hoorn hebben een opvallend belastingsysteem: hoe groter het reclamebord, hoe hoger de reclamebelasting in de gemeente. Uniek, voor een toch al zeldzame vorm van belasting. Maar waarom eigenlijk? En wat doe je vervolgens met het al dat geld?
De West-Friese stad is één van de weinige gemeenten in Noord-Holland die reclamebelasting heft. Reclamebelasting is een belasting die gemeenten heffen op, de naam zegt het al, reclame-uitingen, zoals borden en gevelreclame. De opbrengst van de belasting wordt gebruikt om activiteiten en festiviteiten in de stad Hoorn te financieren.
Kritiek op afvalsysteem
Bewoners van de binnenstad van Enkhuizen uiten kritiek op het nieuwe afvalsysteem. De geplaatste containers raken regelmatig overvol, waardoor vuilniszakken op straat belanden. De gemeente onderzoekt samen met afvalverwerker HVC of uitbreiding nodig is.
“Dit is Enkhuizen niet meer”, verzucht een bewoonster naast een stapel vuilniszakken. Tijdens het uitlaten van haar hond moet ze de straat op, omdat de stoep rond de containers bezaaid ligt met afval. “Nu is het nog winter, maar in de zomer gaat het stinken. Dat trekt ongedierte aan,” waarschuwt een andere bewoner. “Geen visitekaartje voor onze stad.”
Jongeren vapen nog altijd massaal
Een jaar geleden werd het verbod op vapes met een smaakje ingevoerd om de schrikbarende groei van vapende jongeren een halt toe te roepen. Toch lijkt het beleid averechts te werken: sociale media maken het makkelijker dan ooit om aan de elektronische sigaretten te komen, en Noord-Hollandse jongeren blijven volop vapen. Hoe effectief is het beleid nog?