Meer dan 40 voetbalvelden vol met zonnepanelen en twee enorme windmolens tot wel 250 meter hoog. En dat in een stiltegebied tussen Hem en Oosterleek. Het is hét schrikbeeld van zo ongeveer alle bewoners van beide dorpen. Maar hoe groot is de kans dat het er daadwerkelijk komt?

Waarom een groot energiepark? 

Het Westfries Energiekompas wil in 2040 energieneutraal zijn. Om dat te kunnen realiseren, moet er ‘nieuwe’ energie worden gerealiseerd. In de Regionale Energiestrategie (RES) is per gemeente vastgelegd waar dit eventueel gedaan kan worden en zijn er voorlopige RES-zoekgebieden aangewezen. Eén daarvan is het gebied aan de Elbaweg tussen Hem en Oosterleek. 

Het door ABO Energy te ontwikkelen Energiepark Elba moet een combinatie worden van zonne-energie (zonnepanelen), windenergie (twee windturbines) en een energieopslag. Er liggen overigens ook ideeën voor gebieden in Zwaagdijk-Oost (De Horn) en Abbekerk (De Cromme Leeck).

Hoe reageert de buurt? 

Het initiatief is in Oosterleek ingeslagen als een bom. De petitie van Stichting Oostewind is bijna 1.500 keer ondertekend. Het voor oorsprong Duitse bedrijf ABO Energy is op de hoogte van de zorgen die er in de dorpen spelen, maar projectmanager Jean Philippe van Ravesteyn benadrukt ook het belang ervan. 

Ook de raadsleden van Drechterland vinden dit plan veel te groot en willen wethouder Wagenaar via een motie naar de provincie sturen om de huidige ideeën voor het energiepark af te kappen.

Wie beslist of het energiepark er komt? 

Dat is een vraag waar ook de raadsleden van Drechterland graag antwoord op willen hebben. “Het gaat om de mensen hier, dan hoort de besluitvorming hier in de gemeente te liggen”, vindt raadslid David van Gelderen van Progressief Drechterland. Het is onduidelijk of dat ook zo is. Omdat ABO Energy meer dan 5 megawatt aan wind wil opwekken, lijkt de verantwoordelijkheid bij de provincie te liggen.

Er is nauw contact, zegt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland daarover. “Omdat de gemeente de meeste kennis heeft van het gebied kan het bij de provincie aangeven wat belangrijk is om rekening mee te houden. Ook kan de gemeente adviseren over de vergunningverlening.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Protest Oosterleek tegen energiepark en windmolens

Is er wel ruimte op het stroomnet?

Het korte antwoord: nee. Tenminste, niet op dit moment. Regionale netbeheerder Liander geeft aan dat het net tot zeker 2031 overvol zit. “Ik kan met mijn bedrijf geen zonnepanelen op het dak leggen, omdat er geen ruimte op het net is. En hier zou dan 50 megawatt moeten worden opgewekt. Heel raar”, zegt Mark Keulen van Stichting Oostewind. 

ABO Energy zegt ondertussen met netbeheerders Liander en TenneT op zoek te zijn naar oplossingen. TenneT voert volgens Liander een onderzoek uit en de resultaten hiervan worden in maart 2025 verwacht.

Hoe nu verder?

Er wordt in het plan gesproken over een omvang van 25 tot 32 hectare aan zonnepanelen en windturbines die wel tot 250 meter hoogte kunnen reiken. Veel is nog onzeker, benadrukt ABO Energy. “We zitten nog helemaal in de beginfase, er is nog niets definitief.”

Welke lokale ondernemers en landeigenaren instappen, of en hoe omwonenden kunnen meedelen in de opbrengst, of de windturbines inderdaad honderden meters hoog worden én hoe het moet met het overvolle stroomnet: het is allemaal nog onduidelijk.

Op 3 februari neemt de provincie een volgende stap in het vaststellen van de RES-zoekgebieden.