Drugscriminaliteit, illegale bewoning, arbeidsmigranten én prostitutie. Deze misstanden spelen, volgens gemeente Opmeer, al langere tijd op vakantiepark De Perelaer. En dat moet in de toekomst anders, zo is het oordeel. Aan de hand van een ‘routekaart’ moet het park uiteindelijk toekomstbestendig worden. “We moeten dit bij de bron aanpakken.”

Een verouderde chalet op het vakantiepark West-Friesland in Opmeer

Het is een proces van een hele, héle lange adem, zo blijkt nu uit een raadsbrief. Het college van Opmeer komt met een routekaart, inclusief een haalbaarheidsonderzoek, om de huidige misstanden aan te pakken. Volgens het gemeentebestuur is de situatie op het vakantiepark, als dit zo blijft, niet langer houdbaar. “Mensenhandel, arbeidsuitbuiting en illegale prostitutie zal in de toekomst alleen maar verder toenemen als er niks aan gedaan wordt”, stelt wethouder Herman ter Veen.

Jarenlange verloedering

Het vakantiepark De Perelaer, ingeklemd tussen het oprukkende bedrijventerrein De Veken, ligt al jaren zwaar op de maag bij de gemeente Opmeer. Bij meerdere integrale controles zijn diverse misstanden aan het licht gekomen. Van een koelkast gevuld met amfetamine tot wietplantages, en van wapens tot illegale bewoning door onder meer arbeidsmigranten.

Ook heeft het park te maken met jarenlange verloedering, met name het gedeelte waar de verouderde stacaravans en chalets staan. “Het biedt ruimte voor individuen die 
buiten het zicht van politie en justitie willen blijven, maar het dient ook als dekmantel voor criminele activiteiten”, zegt hij.

In het andere deel van het park, waar zo’n 300 recreatiewoningen staan, heeft de gemeente vorig jaar nog geconstateerd dat meer dan de helft illegaal wordt bewoond. “We zien steeds meer mensen van buitenaf op onze parken. Dat gebeurt niet alleen bij ons, ook bij andere parken in de provincie.” En dat terwijl permanent wonen op het park verboden is.

Tekst gaat verder onder de foto.

Commissaris van de Koning in vakantiepark Opmeer

In samenspraak met eigenaren

Dat het inmiddels een toevluchtsoord is geworden voor criminelen, arbeidsmigranten én andere kwetsbare doelgroepen, erkent ook de gemeente. Alleen het naambord naast de ingang verraadt nog het bestaan van het ‘vakantiepark’. En dat moet in de toekomst anders, benadrukt Ter Veen. 

Maar waar begin je? Nou, door eerst het park van alle kanten in kaart te brengen, zegt hij. “Dat doen we niet alleen. Daar hebben we alle perceeleigenaren bij nodig.” Aankomende donderdag staat het eerste van de reeks verkenningsgesprekken gepland. “Hoe zien zij de toekomst over 10 à 15 jaar in? En welke ambities hebben ze?” 

De verwachting is dat er medio 2024 een uitgewerkt plan op tafel ligt. In de tussentijd blijft er gewoon gehandhaafd worden.

Het vakantiepark was niet bereikbaar voor commentaar.