De gemeente Hoorn zal 45 voertuigen uit 2013 vervangen. Daartoe is een extra krediet nodig van 3,8 miljoen. Dit had eigenlijk vorig jaar in de vaststelling van de begroting voor 2025 opgenomen moeten zijn. Het college hoopt op een akkoord om dit bedrag op te nemen in de Najaarsbijstelling 2024.

Focus op elektrische voertuigen

Het college geeft de voorkeur aan elektrische voertuigen, ondanks de hogere aanschafkosten. Deze stap sluit aan bij duurzaamheidsdoelstellingen, maar roept ook vragen op over de financiële haalbaarheid en praktische implementatie.

Aanschafplanning: gefaseerd vernieuwen

Van het reeds beschikbare bedrag van 1.166.678 euro worden dit jaar 15 voertuigen aangeschaft. Het extra krediet is bedoeld voor de overige 30 voertuigen, die in 2026 en 2027 worden vervangen.

Kritiek vanuit de gemeenteraad

De fractie Hart van Hoorn heeft technische vragen gesteld over dit onderwerp. Namens zijn fractie uitte Menno Jas zijn ongenoegen over de aanpak van het college, omdat deze volgens hem gepaard gaat met een enorm kostenplaatje. Daarnaast stelt hij de vraag of het wel verstandig is om voor elektrische voertuigen te kiezen.

Rob Droste (VVD) pleit voor geleidelijk elektrificeren van het wagenpark en dit in de aanbesteding op te nemen. Hij vraagt zich af of alles al stuk is en vervangen moet worden.

Komt er binnenkort een emissievrije zone in de stad? Zijn er genoeg laadpalen om de gemeentelijke voertuigen rijdend te houden, vraagt Arnica Gortzak (HOE?!) zich af.

Rob Brandhoff (CDA) vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft en wanneer de burgerij wordt aangemoedigd elektrisch te rijden mag de gemeente niet anders kiezen.

Ook Charles Webster (Fractie Breuker) maakt zich zorgen over de hoge kosten om het gemeentelijke wagenpark rijdend te houden.

Roy Drommel (GroenLinks) ziet de noodzaak om het oude afgeschreven wagenpark te vernieuwen en dat op een groene manier te doen. Het kan niet op de fiets.

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vindt het niet kunnen dat er op het laatste moment zo’n hoog bedrag gevraagd wordt voor het vervangen van voertuigen. Hij zal tegenstemmen.

Wethouder: noodzaak en financiële voordelen

Peter Ursem in gesprek met wethouder Dick Bennis over vervanging van het wagenpark:

Wethouder Dick Bennis doet zijn uiterste best om aan te geven dat het vervangen van de gemeentelijke voertuigen noodzakelijk is, omdat veel auto’s verouderd en versleten zijn. De werkzaamheden moeten gewoon kunnen doorgaan. Het is geen hobby, maar noodzakelijk. Hij geeft toe dat het college niet de koninklijke weg heeft gevolgd, hetgeen hem spijt, maar via het voorliggende voorstel hoopt hij toch weer de juiste weg te kunnen bewandelen.

Hij wil niet 45 auto’s in één keer vervangen, maar elk jaar een kleinere hoeveelheid. Het kan zo ook in de aanbesteding worden geregeld. Het is inderdaad een flink bedrag. Maar door de manier van aanbesteding meent hij iets voordeliger uit te zijn. De gemeente wil elektrificeren, hetgeen van hogerhand ook is aangegeven en over het opladen worden ideeën uitgewerkt.