In 20 jaar tijd maakte de Wognumse wijnboer Siem Loos niet zo’n slechte oogst mee. Hij gaat uit van 40 procent van een gewone oogst. De reden achter de matige oogst zijn de wisselende weersomstandigheden eerder dit jaar. “De kelders zullen niet vol raken met wijn.” 

Het is oogsttijd bij wijngaard Saalhof in Wognum. Zo’n tien trouwe werknemers knippen de trossen druiven los van de rank. De diverse kratten vullen zich snel, maar de knipploeg is veel eerder klaar dan voorgaande jaren. De slechte weersomstandigheden van enkele maanden geleden staan een fraaie oogst, zoals vorig jaar, in de weg. 

Siem Loos is al 20 jaar wijnboer op de locatie in Wognum. Lopend tussen de paden, pakt hij een trosje beet. “Kijk, dit vertelt heel goed het verloop van het hele seizoen. We zien druiven die rot zijn, overrijp, ingedroogd en hier nog een paar mooie, groene druiven. Maar veel minder dan voorgaande jaren.”

‘Veel regen, harde wind, vorst’

Met zwaar gemoed keek hij de afgelopen maanden regelmatig uit het raam. Want hij weet als geen ander: wisselvallig weer heeft invloed op de oogst. “We hebben in het voorjaar veel regen en harde wind gehad, maar ook vorst. Eigenlijk alles wat je kunt overkomen als wijnboer, hebben we gehad. Dan slaap je niet zo best, eerlijk gezegd.”

En dat terwijl hij vorig jaar nog een topjaar beleefde. “De natuur is wat dat betreft een slechte compagnon”, zegt Loos. “Die extreme wisselingen in het weer, daar houdt een wijnstok niet van. Daar is hij gevoelig voor. Zo erg als nu heb ik het nog niet eerder meegemaakt.”

“Vorig jaar hadden we nog 1.700 liter rode wijn, nu kwamen we niet verder dan 200 liter”

Wijnboer Siem Loos uit Wognum

Hij verwacht tot slechts 40 procent van een normale oogst te komen. “De rode wijn is helemaal slecht. Vorig jaar hadden we nog 1.700 liter, nu kwamen we niet verder dan 200 liter. De kelders zullen niet vol raken met wijn. We zullen de prijzen moeten aanpassen, maar daar kun je ook niet altijd mee doorgaan. De omzet zal lager zijn, vermoed ik. Het is een schraal jaar voor de wijnboer.”

‘Mooie wijn van maken’

Samen met een medewerker begint Siem alvast met het ontstelen van de druiven. Het is de eerste aanzet tot het maken van een fles witte wijn. Want ondanks de slechte oogst, houdt de Wognumer de moed erin. “Het is niet veel, maar we gaan er wel een heel mooie wijn van maken.”