Ed Jonker moest twee jaar geleden noodgedwongen zeven filialen sluiten van familiebedrijf bakkerij Jonker. Problemen stapelden zich op en toen het bedrijf bijna kopje onder ging besloot Ed een punt te zetten achter het bedrijf wat 90 jaar in zijn familie is geweest. Nu, twee jaar later, is Ed terug bij zijn passie: brood bakken. “Ik lach nu de hele dag.”

Bakkerij Jonker na faillissement voor molen de Krijgsman

“Momentje hoor, ik moet nog even wat dingen afmaken”, bakker Ed Jonker is druk in de weer met meel en deeg. Grote koelkasten worden opengetrokken en deeg wordt gewogen. De geur van vers brood maakt meteen een huiselijke indruk. Op de vloer staan twee hulpbakkers deeg te rollen. 

In molen De Krijgsman van Erik Dudink staat bakker Ed Jonker inmiddels meer dan een jaar iedere ochtend met veel energie te zwoegen voor verse desembroden. Met Hollandse tarwe, die de molenaar zelf maakt. Een baan die hij met veel passie bestiert, maar waarvan hij nooit had verwacht dat hij het zou doen.

Meer tijd voor familie, sport en vrienden

Twee jaar geleden moest Ed noodgedwongen afscheid nemen van zeven filialen van familiebedrijf bakkerij Jonker. De bakker runde meerdere vestigingen in de regio Alkmaar, Schagen en Purmerend. De hoge kosten, de coronaperiode, een brand in de vestiging Schagen, de oorlog in Oekraïne: de problemen stapelden zich op en Ed kon het bedrijf niet meer redden. 

“Dat was een verdrietige periode”, blikt Ed terug. Daarom sloten alle vestigingen in december van 2022 definitief de deuren. Een maand die voor Ed normaal gesproken de drukste maand van het jaar zou zijn geweest. Ineens zat hij thuis. 

“Met het bedrijf was ik wel 50 uur per week bezig, toen was er nauwelijks tijd voor iets anders”

Ed Jonker, bakker

“Dat was heel vreemd, maar ook heel erg fijn”, herinnert Ed zich. Na jaren keihard werken had hij ineens meer tijd voor zijn familie, sport en vrienden. “Met het bedrijf was ik wel 50 uur per week bezig, toen was er nauwelijks tijd voor iets anders.” 

De rust beviel hem en hij besloot een halfjaar te stoppen met werken. “Toen leerde ik; pas als je helemaal tot rust komt kan je beter nadenken.” En waar de ene deur sluit, opent zich een ander, merkte Ed. Binnen no-time kreeg hij aanbiedingen om bij andere bakkerijen aan de slag te gaan, maar hij liet de verzoeken een tijd lang liggen. 

Meteen een goed gevoel 

Totdat molenaar Erik Dudink hem in het voorjaar van 2023 een berichtje stuurde. Of hij interesse had om de bakkerij onder molen de Krijgsman per direct te runnen. “Het voelde meteen goed”, zegt Ed. Nog geen week later stond hij dan ook tussen zijn nieuwe collega’s in Oosterblokker. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Bakkerij Jonker na faillissement voor molen de Krijgsman

Ed voelde meteen iets dat hij herkende van vroeger: gestreste collega’s. In zijn ’tussenjaar’ leerde hij dat stress averechts werkt, dus hij wilde dan ook een andere werksfeer creëren. “Ik wilde niet werken met deadlines of nachtdiensten. Ik wil juist jonge mensen aantrekken en die gaan niet ’s nachts in een bakkerij staan.”

Zijn strategie werkt: de sfeer in de bakkerij slaat om. “Collega’s kregen weer een glimlach en dat straalt af op de klanten. Blij personeel betekent blije klanten. En blije klanten zorgen voor nog meer klanten.” Want aan reclame doet Ed niet.

Jonge aanwas 

De bakkerij, waar alleen maar gewerkt wordt met verse Hollandse tarwemeel van de molenaar Erik, loopt inmiddels aardig op rolletjes. Ed ziet ook dat de bakkerij jonge mensen aantrekt, wat hem enthousiast maakt. 

Voor Ed is deze manier van werken bevrijdend. “Ik kan eindelijk weer doen wat ik leuk vind, namelijk brood bakken. Ik had het bakkerschap echt gemist.” Hij wil dan ook zeker geen groot bedrijf meer runnen met meerdere filialen. “Ik zie nu in dat er meer is dan alleen maar werken. Die balans vind ik heel fijn.”