In de rij staan om legpuzzels te kunnen ruilen. Je zou het niet gelijk verwachten, maar toch was het in dorpshuis de Brink in Obdam een drukte van jewelste bij de puzzelruilbeurs. Waar liefhebbers op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, maar waar ook speciale ruilregels zijn. “Anders wordt het een puinhoop.” Verslaggever Sander Huisman was erbij.

Al een uur voor opening staan de eerste mensen klaar. Grote boodschappentassen vol met puzzels worden het dorpshuis binnen gedragen. Door de populariteit wordt de beurs inmiddels al twee keer per jaar gehouden.

Bezoeker Ineke snuffelt tussen de puzzels met een lijstje in haar hand. En niet zonder reden. “Ik puzzel zelf niet, maar mijn man wel. Dus ik weet niet welke hij al gemaakt heeft.” En al kijkend naar haar papieren lijstje. “Hier staat alles op alfabetische volgorde. Ik heb tien nieuwe puzzels, dus die zetten we er weer bij.”

De tekst gaat verder onder de video

“Ik puzzel de laatste jaren zelf veel. En dan zijn er heel veel die je al gemaakt hebt”, licht organisator Ina van der Hulst toe. “Ik denk dat dit een leuke manier is om de puzzels te ruilen met elkaar. Mensen waren bij de eerste editie gelijk al heel enthousiast.”

Speciale ruilregels

Maar regels zijn noodzakelijk, zo legt ze uit. “Mensen mogen alleen in groepjes naar binnen. Want als ze allemaal tegelijk naar binnen gaat, wordt het een puinhoop.” En dat is niet de enige regel. Een Van Haasteren-puzzel mag alleen geruild tegen een Van Haasteren, een Wasgij tegen een Wasgij.

En alleen dozen met 950 of 1.000 stukjes, het liefst in verpakt in een zakje. Wel compleet natuurlijk. Want voor fervente puzzelaars is een missend stukje het ergste wat je kan overkomen. Weet ook Henk die met zijn vrouw Aggie op de beurs is afgekomen. “Ik heb wel eens meegemaakt dat ze een stukje miste. Daar werd ze niet vrolijk van”, vertelt hij lachend.

Voor de meeste bezoekers is de beurs een welkome ruil aan het begin van het nieuwe puzzelseizoen. Nu de avonden langer worden komen de puzzels weer op tafel. “Sinds we twee jaar geleden begonnen zijn hebben we er al 231 gemaakt”, vertelt bezoekster Nicky.

Hoe ze dat weet? Van iedere puzzel wordt zorgvuldig een foto gemaakt. “We vinden het ook heel leuk om samen te doen. De een begint aan de ene kant van de tafel, en de ander aan de overkant. Je bent met elkaar bezig, en zit niet de hele avond televisie te kijken. Het is gewoon gezellig samen.”