Alle gemeentes in West-Friesland hebben plannen gemaakt om asielzoekers op te vangen. Stede Broec, Opmeer en Drechterland hebben al een locatie op het oog, terwijl Enkhuizen en Medemblik hun kaarten nog dicht tegen de borst houden. Vandaag moest Noord-Holland de asielplannen inleveren bij de minister, maar uit het verslag blijkt dat het bij lange na niet lukt om genoeg opvangplekken te realiseren.
Stede Broec
De gemeente Stede Broec was een van de eerste gemeenten in West-Friesland die een asielplan naar buiten bracht. Op het voormalige honkbalveld, pal naast voetbalclub K.G.B. aan de Veilingweg in Bovenkarspel, moet een asielzoekerscentrum voor 123 asielzoekers komen. Ook wil het gemeentebestuur op deze locatie flexwoningen plaatsen voor spoedzoekers uit de eigen gemeente.
Opmeer
De gemeente Opmeer wil bij bedrijventerrein De Veken 125 asielzoekers huisvesten. Het is zo goed als zeker dat aan de Opmeerderweg behalve asielzoekers ook tijdelijk 58 Oekraïense vluchtelingen opgevangen gaan worden. Daarmee voldoet Opmeer ruimschoots aan de verplichte 74 plekken die er moesten komen. Momenteel zijn er al 200 asielzoekers die worden opgevangen in een naastgelegen noodopvang die tot en met 26 april 2025 openblijft, waarna het azc wordt geopend. Ook wordt het aantal asielzoekers teruggebracht van 200 naar 125 asielzoekers.
Het is de bedoeling dat de gemeente beide doelgroepen voor een periode van vijf jaar op gaat vangen. Op 7 november zal de gemeenteraad een besluit nemen of er daadwerkelijk een azc gerealiseerd wordt, maar het gemeentebestuur verwacht geen problemen.
Koggenland en Hoorn
Anders dan in Stede Broec en Opmeer, staat de voorkeurslocatie hier wél ter discussie. Op 22 oktober blokkeerde een nipte meerderheid van de gemeenteraad in Koggenland een azc-locatie voor 550 asielzoekers op de Leekerlanden, een weiland nabij Bobeldijk. Daarmee zou de gemeente, samen met Hoorn die wél groen ligt gaf, voldoen aan de opgave van de spreidingswet (399 voor Hoorn en 149 voor Koggenland).
Nu het gezamenlijke asielplan op het allerlaatste moment is afgeketst, moeten beide gemeenten terug naar de tekentafel. Dus de vraag die momenteel voorligt: waar moeten ze dan komen? Als dichtbebouwde gemeente zonder landelijk gebied heeft burgemeester Nieuwenburg van Hoorn al laten weten dat dit “een ongemakkelijke, lastige puzzel” wordt. In Koggenland wordt door coalitiepartijen VVD en GBK gepleit voor twee à drie kleinere locaties, verspreidt over de gemeente. “Als kleine plattelandsgemeente hebben we laten zien dat daar onze kracht ligt”, zei VVD’er Remco Linnekamp.
Drechterland
Op een weiland in Hoogkarspel wil het gemeentebestuur van Drechterland 125 asielzoekers opvangen. Het gaat om een stuk grond achter bedrijventerrein De Wijzend, tussen de Zuiderwijzend en Slimweg. Naar verwachting is er plek voor 125 vluchtelingen, met een maximum van 175, die maximaal vijf jaar kunnen blijven. Op 25 november zal de gemeenteraad een besluit nemen of er daadwerkelijk een azc op het weiland gerealiseerd wordt. “We hebben een locatie gevonden waarvan wij vinden dat die dichtbij voorzieningen ligt, als het gaat om winkels, het centrum en het openbaar vervoer”, legt burgemeester Pieter Dijkman uit. Ook directe omwonenden lijken ervoor open te staan.
Enkhuizen
De gemeente Enkhuizen heeft één voorkeurslocatie op het oog om aan de spreidingswet te voldoen. Om welke locatie het gaat, houdt het gemeentebestuur nog even voor zich. De gemeenteraad en omwonenden worden vóór 15 december op de hoogte gebracht. De huisvesting van 97 asielzoekers is in principe voor vijf jaar gewenst.
Medemblik
De gemeente Medemblik onderzoekt momenteel meerdere locaties om aan de spreidingswet te voldoen. Dit onderzoek is nog niet afgerond. De gemeente moet volgens de regionale verdeelsleutel 263 asielzoekers opvangen.